Doe jij ook je best om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen? De term “zero waste” zie je ook in die context steeds vaker verschijnen. Zero waste houdt in dat een verbruikt product weer terug naar de start gaat, opnieuw gebruikt of verwerkt wordt en aan een tweede (derde, vierde, vijfde) levensfase begint.
In de keuken betekent dat dat de keukenrol, plastic afwasborstels en huishoudfolie al snel de deur uit vliegen. De focus ligt op creatief omgaan met restjes, natuurlijke herbruikbare materialen gebruiken zoals houten snijplanken en het ontdekken van het volledige potentieel van groenten en fruit. Benieuwd naar meer? We geven je enkele suggesties!
1. Gebruik wat je in de kast hebt liggen
Je hebt ongetwijfeld wel wat Tupperware in een donker hoekje liggen die je opnieuw kan gaan waarderen. Ook de blender haal je zo van onder het stof. Je maakt er niet alleen smoothies mee maar ook een heerlijke pesto van je – anders verloren – broccolistam.
2. Het restjesschap
Kies er voor om een deel van de koelkast voor restjes te voorzien. Zo springen ze in het oog en maak je makkelijk een quiche, soep of roerbak-gerechtje van de combinatie. Natuurlijk kan je ook een dubbele portie bereiden waarvan je de helft invriest voor later.
3. Schillen, stengels en stammen
Wist je dat je de stam van de broccoli kan opeten? Mee in schijfjes in de pan of oven met zout en peper en een druppeltje olie, dat smaakt! Ook steeltjes van bijvoorbeeld aardbeien eet je gewoon mee op. Wortels en aardappelen hoeven niet geschild te worden na een goede wasbeurt. Maak het jezelf gemakkelijk en rooster ze zo in de oven.
4. Goedkope maaltijden redden
Ben je een creatieve kok of heb je juist geen zin om te koken, dan is er de app: Too good to go. Gewoon downloaden, inloggen en heerlijke producten of maaltijden redden die jouw lokale handelaar aan het einde van de dag overhoudt.
5. Bewaar je bladgroenten correct
De koude droge lucht van de koelkast zorgt ervoor dat je bladgroenten in sneltempo slap worden. Geef ze een kort badje en wikkel ze dan in een keukenhanddoek. Je bladgroenten zullen langer vers en knapperig blijven!
Er liggen nog veel meer tips in ons laatje. Hou de volgende afvalkranten in de gaten.
Ben je enthousiast en wil je meer praktisch advies?
De kok van Vlaco gaf een mega interessante webinar over restjes. Elk gezin - klein of groot, jong of oud - kan deze handige tips om voedselverlies te beperken goed gebruiken!
Het webinar herbekijk je hier.